Ett mail jag skickade

Här är ett utdrag från ett mail jag skickade till en som är anhängare till mättatfett-maffian:

Hej,


Eftersom du valt att ta strid i kostfrågan och ställt dig på Annika Dahlqvist och Fettmaffians sida med högst tvivelaktiva vetenskapliga underlag för sina slutsatser har jag valt att studera denna fråga ingående under denna lunchrast. Jag har utgått från tillförlitliga källor med goda vetenskapliga grunder, exempelvis läkartidningar och andra medicinska publikationer.


Jag har hittat följande länk, ur läkartidningen där fyra professorer från Karolinska ifrågasätter LCHF-kosten skarpt. :


http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=9712


Där går att läsa "Det finns i dag - trots att motsatsen ofta framförs i medierna [33] - ett starkt vetenskapligt stöd för att ett stort intag av mättat fett är en väsentlig riskfaktor för hjärt- kärlsjukdom. Epidemiologiska studier och interventionsstudier pekar åt samma håll, och det finns också studier som påvisar vilka mekanismer som styr detta. "


33.Ravnskov, U., [Hasty conclusions on cardiac mortality in Norway]. Tidsskr Nor Laegeforen, 2004. 124(16): p. 2153; author reply 2153.
34.Erkkila, A., et al., Dietary fatty acids and cardiovascular disease: An epidemiological approach. Prog Lipid Res, 2008. 47(3): p. 172-87.
35.Leosdottir, M., et al., Dietary fat intake and early mortality patterns--data from The Malmo Diet and Cancer Study. J Intern Med, 2005. 258(2): p. 153-65.


Du kan ju läsa dessa vetenskapliga rapporter och sedan komma med din kritik.


Även livsmedelsverket med flertalet experter rekommenderar följande:


http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14546&epslanguage=SV


Dock! En del överläkar och läkare hävdar i dagens medicin att de vetenskapliga beläggen för att mättat fett är farligt går att ifrågasätta:


http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml


De hävdar dock fortfarande inte att en LCHF-kost bör hållas eller att mättat fett på något sätt skulle vara nyttigt.


Slutsats:


De säkraste och flertalet studier pekar idag mot att mättat fett är en riskfaktor när det gäller kardiovaskulära sjukdomar. Men precis som med all vetenskap testas just nu denna slutsats och vi kan som med så mycket annat inte vara helt säkra. De råd som kan ges med god säkerhet idag är dock:


- Ät minst 500 g frukt och grönt / dag

- Motionera helst 30 minuter om dagen

- Bibehåll en låg stressnivå


i väntan på mer forskning ang. det mättade fettet är det säkrast att inte överdosera den i de mängder psykfallet Annika dahlqvist förespråkar, utan vara restriktiv i sin kosthållning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0