Jan Björklunds tal i almedalen




Jan Björklund om ungdomarna - men utan almarna, almedalen till trots

Jan Björklund gick ut hårt i sitt tal i almedalen igår. Talet var tungt, ideologiskt och med mycket fakta. Björklund gick ut med parollen: "Ge unga lägre lön". Björklund har alldeles rätt i många frågor- det är bara att han har så förbannat svårt att sälja in budskapet. Istället för den tidigare nämnda parollen borde slagordet vara "Det ska bli billigare att anställa ungdomar". Folkpartiet har ett genuint problem att promota sig PR-mässigt, och de enda gånger man lyckas är när tunga Maurit kan komma och dricka bullar utanför sin husvagn.

Förslaget som Björklund presenterade gick ut på att en ny anställningsform ska finnas: lärlingsanställning. Under fyra år får man gå som lärling inom ett hantverksinriktat yrke och lära sig av äldre. Ett ypperligt förslag som redan finns i Danmark. I Danmark är arbetslösheten nere på 9%. I Sverige är den 26%. Var fjärde ungdom går arbetslös. Jag säger det igen, VAR FJÄRDE UNGDOM GÅR ARBETSLÖS.

Lärlingsutbildningen är ett steg i rätt riktining men går inte till grunden av vad som är fel i svensk arbetsmarknadspolitik. LAS, Lagen om anställningsskydd tillkom för att skydda arbetstagarna. Istället har den fått motsatt effekt, i varje i ungdomarnas hänseende. Det är de som får kicken först när lågkonjunkturen kommer, allt enligt principen först in först ut. LAS behövs reformeras kraftigt för att få ner ungdomarnas arbetslöshet.

Björklund gjorde en stabil insats igår, men han lockar förmodligen inga nya väljare. En talare måste vara mycket mer lättsam och inte använda klantiga formuleringar. Få ungdomar blev nog övertygade igår. Däremot blev människor med grundläggande kunskaper i nationalekonomi mer övertygade om att Folkpartiet är ettt parti att räkna med när det gäller att möta globaliseringsutmaningen. En av de övertygade var jag själv. Folkpartiet kan mycket väl bli den lapp jag lägger i lådan september 2010.

Det var dock överaskande att Björklund inte nämnde klimathotet i en enda mening. Där finns ytterligare en förbättringspotential för de liberala blåklockorna. Björklunds ambition att bli en bredare politiker, som inte bara förknippas med utbildningsfrågor, kan bara tas på allvar om han inkluderar global uppvärmning och miljöfrågor i sin profilportfölj.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0