De nyttigaste 21 minuterna i mitt liv

De nyttigaste 21 minuterna i mitt liv


Ur fredrik strages dagbok:

Den 28 mars 1986 medverkade Frank Zappa i "Crossfire", ett debattprogram på CNN. Meningen var att de två programledarna Tom Braden och Robert Novak skulle komplettera varandra genom att ha liberala respektive konservativa åsikter. När det gällde censur av musik var dock båda tämligen höger. Och den andra gästen, John Lofton från Washington Times, var ultrakonservativ. Även Zappa beskrev sig själv som konservativ men var snarare libertarian.

"Man blir chockad om man lyssnar på texterna i de här låtarna", sa Tom Braden medan en musikvideo rullade igång. "Personligen tycker jag att några av dem är så smaklösa att jag mår fysiskt illa."

Märkligt nog visades inte WASP:s "Animal (fuck like a beast)" eller någon annan låt som pekats ut av PMRC. Programmet valde Duran Durans "The chauffeur". En ballad vars mest pornografiska rad är "the sun drips down bedding heavy behind the front of your dress all shadowy lined".

Ett hetsigt meningsutbyte satte igång mellan Frank Zappa och John Lofton. Den senare använde den incestuösa Prince-låten "Sister" som exempel och kallade Zappa "idiot" när han sa att den också borde omfattas av yttrandefriheten. "Kiss my...[CENSURPIP]", replikerade Zappa.

Annars debatterade den mustaschprydde rocklegenden elegant. Han sa att det största hotet mot Amerika inte var kommunism utan att landet utvecklades till en fascistisk teokrati. Ett scenario som känns lika aktuellt tjugo år senare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0